Miért és hogyan vigyázzunk a bélflóránkra?

Szerző:Máté CsongorDátum:2020. jan. 19.

Megosztás:

A bélflóránk nem csak az emésztsét segíti, és nagy veszélyben van

Miért és hogyan vigyázzunk a bélflóránkra?

 

A téli időszak egészségtelen táplálozási szokásai és a megnövekedő alkohol vagy gyógyszerfogyasztás miatt nem árt átvenni az egészséges emésztőrendszer hasznos baktériumainak fontos hatásait - a bélflóra nem csak a tápanyagok, vitaminok megfelelő hasznosulását segíti, de az immunrendszer működésére is közvetlen hatással van, és segít a megfelelő testsúly elérésében is. A sok zsíros étel, gyógyszer és alkohol nem használ neki, eltorzul a szerkezete, számos betegséget okozva. Figyeljünk oda rá, főleg télen, hiszen a vírusok és daganatok elleni harcban is segítenek az emésztőrendszer hasznos baktériumai.


Vannak olyan egészséges ételek, amelyek bizonyítottan segítik a hasznos bélflórát, ezekből együnk minél többet, lehetőleg nyersen vagy párolva, így marad meg a legtöbb hasznos anyag bennük:

- Először is tisztítsuk ki az emésztőrendszerünket útifű maghéjjal. Naponta két-három evőkanál útifű maghéjat keverjünk össze fél liter vízzel és igyuk meg. A növényi rostok a víz hatására megdagadnak bennünk, és gyengéd kefeként mennek végig az emésztőrendszerünkben, megtisztítva beleinket az ott pangó salaktól. Megnézem: http://bit.ly/2v3iOaW

- Savanyú káposzta – a káposzta savanyítását hasznos baktériumok végzik, amelyek jótékony hatással vannak a bélflóránkra: nagymamáink tudását a modern tudomány is igazolta. Ezen kívül igen gazdag vitaminokban és rostokban. Együnk sok savanyú káposztát, vagy igyunk savanyú káposztalevet: http://bit.ly/2RDIJ2c

- Spárga: gazdag gyulladáscsökkentő hatóanyagokban, valamint inulin rostokban, amely jó táptalaja a hasznos bélbaktériumoknak.

- Ananász: bromelán tartalma segíti az emésztést, táplálja a bélbaktériumokat, védi a bél nyálkahártyát a gyuladásoktól. Együnk sok ananászt, vagy fogyasszuk a hasznos hatóanyagát étrendkiegészítőként:  http://bit.ly/38rOINy

- Nyers fokhagyma: tele van hasznos inulin rostokkal, vitaminokkal, nyomelemekkel (pl. szelén, mangán). A feldarabolásakor keletkező allicin hatásosan gyilkolja a fertőzéseket okozó gombákat, vírusokat és baktériumokat. Nyersen nemigen népszerű étel sajnos, ezért sokan étrendkiegészítőként fogyasztják: http://bit.ly/2qD1OGv

- Húsleves: nagyszerűen védi és gyógyítja a bél- és gyomor nyálkahártyát, ezáltal támogatja az immunrendszert is. Ezen kívül tele van kollagénnel, glutaminnal.

- Almaecet: segíti az emésztést, nagy ünnepi evések esetében kifejezetten ajánlott: http://bit.ly/2v3fKLX

- Gyömbér: nyugtatja a háborgó gyomrot, beleket, csillapítja a telítettségérzetet, hányingert: http://bit.ly/2OuujPG


Megosztás: