AKÁR INGYENES KISZÁLLÍTÁSSAL!
Ügyfélszolgálat: +36 (30) 397-73-51
? Szállítási információk.
0 termék
0 Ft
A kosárban nincs termék.
x
bezár [x]
A(z) Bio Shiitakegomba őrlemény 20g jelenleg nem rendelhető.
Helyette ajánljuk figyelmébe az alábbi - hatóanyag-tartalomban és összetételben leginkább hasonlító - termékeinket:

Bio Shiitakegomba őrlemény 20g

Márka: Bio Shiitake
  • folyamatos készletfeltöltés
  • kiszerelés: 20 g
Ezt a terméket jelenleg 10 vásárló nézi.
LOG-003811-01
Aktuális ár:
3 476 Ft
Egységár:
173,80 Ft / g
LEGOLCSÓBB SZÁLLÍTÁSI MÓD,
FOXPOST CSOMAGAUTOMATÁBA
Termékleírás
A shiitake jótékony hatása abban rejlik, hogy a benne található hatóanyagok egymást erősítve hatnak.

Magyarországon termelt, Biokontroll Hungária által ellenőrzött, eredeti bio minősítésű shiitake gomba őrlemény!

A Távol-Keletrőll származó shiitake vagy shii-take (Lentinula vagy Lentinellus edodes, régebbi mikológiai nevén Lentinus edodes) jelentése- egy kemény fafajtán (shii-n vagy shiia-n) növő gomba (take). A többi étkezési kalapos gombához hasonlóan nagy nedvességtartalmú, kalóriában szegény, értékes fehérjékben, aminosavakban és szénhidrátokban gazdag faj. 100 gramm friss gomba mindössze 42 kalóriát tartalmaz. Az ásványi anyagok közül káliumot, kalciumot, foszfort, valamint nyomelemeket, cinket, vasat tartalmaz nagyobb mennyiségben. A shiitake gazdag B-vitaminokban és a D2-vitamin elővitaminjában, az ergoszterintben. A shiitake fontos fehérje- és káliumforrás, tönkjében cink is található. A cink fontos szerepet játszik az immunrendszer erősítésében. A shiitake gomba proteinjében valamennyi aminosav megtalálható! Különösen leucinban és lizinben gazdag és 40% esszenciális aminosavat tartalmaz! A shiitake jelentős mennyiségben tartalmaz B1- és B2-vitamint. Különösen ajánlott vegetáriánusoknak.


A shiitake fogyasztása a távol-keleti országokban a mi kamillateánkhoz hasonlóan számtalan panasz esetén javasolt, amolyan mindent gyógyító étek ma is. Hagyományosan a japán gyógyító ételek alapanyagaként használják a szervezet regenerációjához, általános gyengeség, meghűlés, megfázás, tüdőgyulladás, TBC, tífusz, kanyaró, gyomorfájás, gyomorrontás, gyomorfekély, székrekedés, elhízás, hepatitisz, májzsugor, érelmeszesedés, fejfájás, migrén, szédülés, cukorbetegség, reumás fájdalmak, rövidlátás, allergia, aranyér, neuralgia, köszvény, vérnyomásproblémák gyógyítására.

A shiitake gomba véralvadásgátló hatású és segíti a kötőszöveti kollagén szintézisét. Japánban régóta hatásos afrodiziákum hírében áll. A shiitake gomba fogyasztása allergia és szexuális zavarok kezelésében is hasznosnak bizonyult. A shiitake gombában kimutatott eritradenin vegyület vérünk zsírszintjének szabályozásában elősegíti az LDL-koleszterin HDL-koleszterinné alakulását. Jó eredményeket értek el krónikus májgyulladásnál és a magas vércukorszintet okozó diabetes-2-ben szenvedő betegeknél. Migrénes betegek naponta 5g-t szedtek be a shiitake őrleményből, és 5-7 nap alatt tünetmentesek lettek. Ízületi gyulladásban szenvedők és reumás betegek fájdalmai jelentősen csökkentek 6-8 nap után, napi 5g shiitake őrlemény fogyasztásának hatására. Hat hétig tartó kezeléseknél még a kisebb mértékű deformációk is visszafejlődtek.

A shiitake gomba tönkjéből és micéliumából tumorellenes hatású poliszacharidokat sikerült kimutatni, ezek bizonyos tumorok (szarkómák, egyes vastag és végbéldaganatok) esetében gyógyhatásúnak bizonyultak, valószínűleg szabadgyök-megkötő képességük révén. Az egyik a shiitake gomba kivonatából izolált hatóanyag egy glikán, a lentinan és a KS-2 poliszacharid, amelyeknek a szintén jól ismert immunerősítő hatás is tulajdonítható. Ezt támasztja alá, hogy a shiitake gomba fogyasztása az ember testi sejtjeit interferonok kibocsátására készteti, amelyek a gyulladásgátlásban játszanak szerepet. A shiitakeban található lentinan hatóanyag az immunrendszer aktivizálásával gátolja a daganatos sejtek osztódását.

A shiitake gomba micéliumaiban lévő, kettősszálú ribonukleinsavnak köszönhetően influenza ellen is jó, aminek köszönhetően az influenza oltás természetes eredetű alternatívájának tartják. Tudományos kísérletekben igazolták, hogy a shii-take hatásosan védi a szervezetet az influenza-A vírus ellen. Ez annak köszönhető, hogy a szervezetben interferon képződik, amely gátolja a vírusok szaporodását.
A shiitake gyógygomba készítmények gyártásának, alkalmazásának és engedélyeztetésének nehézségét az jelenti, hogy a termelés körülményeitől függően változhat összetétele, ezért nehéz a kivonatok standardizálása, a hatás garantálása, a mellékhatások kutatása. Ennélfogva nem könnyű megmondani, mennyi gombát kellene fogyasztani ahhoz, hogy valóban hatékonyan óvjuk vele egészségünket. A Biokontroll által ellenőrzött bio termesztés és folyamatos felügyelet biztosíja, hogy a bio shiitake őrlemény mindig tartalmazza a hatóanyagokat megfelelő mennyiségben.

Fogyasztási javaslatok
- A bio shiitake őrleményből napi 2x 1 mokkáskanálnyit önmagában vagy kevés folyadékban elkeverve. Fokhagymás íze miatt inkább salátákba, levesekbe, vízbe, hagymateába ajánlott elkeverni.
-A shiitake gomba frissen és nyersen vagy szárítva, porítva, őrölve fűszerként is ízletes. Sőt, aromája szárítva talán még erősebbé és jellegzetesebbé válik. A japán sushik kedvelt fűszere. Illata és íze egyaránt a fokhagymát idézi. Leginkább a wokban készült ételek ízletes alkotórésze. Párolt zöldségek ízesítésére is használható a shiitake őrlemény. Nagyon finom ízt ad a párolt zöldségeknek, kellemesen harmonizál a zöldségekhez és húsokhoz használt európai konyha fűszereivel. Használható különböző salátákban, főleg paradicsommal és mozarella sajttal nagyon finom, de friss hagymával és paprikával is.
-A szárított bio shiitake gombaporból gyógyteát is készíthetünk. A bio shiitake őrleményt keverjük el meleg/hideg 2dl lehetőleg klórmentes vízben, majd igyuk meg. Éhgyomorra fogyasszuk.
Tudnivalók
Kínában és Japánban mintegy másfél millió tonna shiitakét termelnek évente. Európában csak az 1970-es évek óta tartjuk számon gyógygombaként. Európában elsőként a természetgyógyászok kezdtek a shiitakével foglalkozni. A shiitake ma már a csiperke után a második leginkább fogyasztott étkezési és a harmadik legnagyobb mennyiségben termesztett gomba. A shiitake nevet azért kapta ez a gombafaj, mert különböző elpusztult, többnyire keményfájú fákon érzi jól magát. Kínában, Japánban vagy a Fülöp-szigeteken vadon is terem a shiitake gomba, Európában és Észak-Amerikában termesztik, vadon nem terem. A shiitaket Kínában és Japánban bükkfán, tölgyfán, szelídgesztenyén, diófán és juharfán már régóta termesztik. Rendkívül értékes étkezési és egészségvédő gombának tartják. Kellemes, kissé hagymára, fokhagymára emlékeztető illata van. A shiitake fokhagymára emlékeztető illatát a benne található lentionin nevű anyagnak köszönheti. A Ming dinasztia idején a híres orvos Wu Shui, életelixírnek nevezte el a shiitake gombát.A shiitake színe a világosbarnától a sötétbarnáig változik. A gomba 5-10 cm átmérőjű kalapja középen sötétebb sárgás és megszáradó bőre miatt enyhén foltos. A még fiatal shiitake kalapjának alsó széle befelé hajlik. A shiitake termőtestének lemezei fiatalon szinte fehérek, idővel a vöröses árnyalatokon keresztül sötétednek, bebarnulnak. A lemezek a tönkre is ráhajlanak, simák vagy érdesek. A shiitake gomba tönkje nem mindig a kalap aljának közepén ül, olykor valamelyik széle felé tolódik, felszíne sötétbarna fehéres foltokkal. Shiitake húsa fehér vagy sárgás színű.
Figyelmeztetés
Mellékhatások- A shiitake poliszaharidja, a lentinan onagyon ritkán allergiás bőrreakciót válthat ki. A korbácsütésre emlékeztető piros csíkok főként a végtagokon jelennek meg. Ezt az allergiás bőrreakciót a főtt shiitake gomba is kiválthatja. Ha ilyet tapasztal bőrén, azonnal hagyja abba a shiitake gomba fogyasztását!