AKÁR INGYENES KISZÁLLÍTÁSSAL!
Ügyfélszolgálat: +36 (1) 510 0124
? Szállítási információk.
0 termék
0 Ft
A kosárban nincs termék.
x

Natura Hajdina

Márka: Natura
2-3 munkanap múlva Önnél.
  • folyamatos készletfeltöltés
  • kiszerelés: 1000 g
Ezt a terméket legutóbb 8 napja vették meg.
5997848514088
Aktuális ár:
875 Ft
Egységár:
0,88 Ft / g
LEGOLCSÓBB SZÁLLÍTÁSI MÓD,
FOXPOST CSOMAGAUTOMATÁBA
Telefonos ügyfélszolgálat nem elérhető.
Rendelését telefonon keresztül is leadhatja munkanapokon 8 és 17 óra között a
+36 (1) 510 0124 telefonszámon!
A rendelés során kérjük hivatkozzon az alábbi termékazonosítóra: 21589.
Termékleírás
A hajdina (más néven pohánka, tatárka) . Ázsia középső, mérsékelt égövi részén honos. Botanikailag a keserűfűfélék családjába tartozik, a hétköznapi életben mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes magját a búzához hasonlóan fogyasztják.

A jellemző tápanyaga a többi gabonaféléhez hasonlóan a szénhidrát, amely 56-77%-ban keményítő, 17-20%-ban élelmi rost, ennek 12-17%-a cellulóz, valamint hemicellulózt és lignint is tartalmaz.


A hajdina igen értékes vitamin forrás
Vitamintartalmát tekintve elmondható, hogy a hajdina igen értékes vitaminforrás, mivel a B-vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza. Tokoferol (E-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és tiamintartalma (B1-vitamin) jelentős. Ezen tápanyagokon kívül kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz. Ilyenek például egyes antioxidáns hatású flavonoidok és a rutin (P-vitamin vagy antipermeabilitási faktor).


A hajdina felhasználása
A hajdinának van egy jellegzetes "olaj" szaga, amit többszöri (3-4x-i) meleg vizes átmosással ki lehet küszöbölni. Ezután kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben kb. 20 perc után puhára főzhető. Közben érdemes kevergetni. A megfőtt hajdina ízében nagyon hasonlít a tarhonyára, ezért kiválóan helyettesíthető minden olyan ételben, melyben tarhonya szerepel. De ehetjük köretként salátákhoz, szószokhoz, sült zöldségekhez vagy akár pörkölthöz is. Ízesíthetjük bazsalikommal, izsóppal, majorannával vagy édesíthetjük aszalt gyümölcsökkel, mézzel.

Mit főzzünk a hajdinából?
A hajdinát a gabonákkal együtt szokták emlegetni, mert azokhozhasonló módon lehet felhasználni, habár nem közéjük, hanem a keserűfélék családjába tartozik. A kis háromszögletű magnak már nyersen, szárazon is erős illata van, és megfőzve is igencsak karakteres ízű. Felhasználás előtt mindenképpen érdemes szűrőben, meleg vízzel alaposan átmosni. Kellemes plusz aromát kap, ha elkészítés előtt megpirítjuk. Áztatás nélkül is viszonylag hamar megfő, előzetes áztatással pedig tovább rövidíthető ez az idő; sőt, bizonyos ételekbe akár nyersen is kerülhet. 



Átlagos tápérték 100 g termékben:
energia 1624 kJ (383 kcal)
fehérje 11, 2 g
szénhidrát 79,1 g
zsír 2,4 g
Vélemények (9)
Összesen 9 értékelés.
(8)
(0)
(0)
(0)
(1)
Pozitívum: Egészséges.

2019-08-20 15:54:40
Pozitívum: Egészséges.

2017-08-19 22:43:40
Negatívum: Nem jó az íze, bár ez nem a márka miatt van, hanem nekem nem ízlik a hajdina....
2017-03-31 17:24:10
Pozitívum: Nagyon finom. Szeretjük. Jó alternatíva a rizs vagy a tarhonya helyett.

2016-05-21 08:52:00
Pozitívum: Nagyon finom.

2016-01-01 11:56:27
Pozitívum: Szeretem és olcsóbb is mint a boltban.

2015-10-20 20:56:05
Pozitívum: Szeretem, vitamindús.

Negatívum: Olcsón adják ezt a terméket a többi hajdinához képest, de nekünk még mindig drága.
2015-02-24 12:29:30
Pozitívum: Kivàló

2015-02-04 08:29:23
Pozitívum: Vitaminbomba és rost egyben. Rizzsel keverve 1/2-1/2 arányban köretnek használjuk.

2015-01-24 12:27:41
Pozitívum: Szeretem