Hogyan használjuk a balzsameceteket?

Szerző:EgészségboltDátum:2023. szept. 13.

Megosztás:

A balzsamecetek és borecetek felhasználása igen sokrétű, könnyen beépíthető bármely ételkészítési folyamatba. Összeszedtük a fő felhasználási javaslatokat, mindegyik leírás után egy-egy tipp, hogy mi adott területen melyik balzsamecetet használjuk.

Hogyan használjuk a balzsameceteket?

Saláták, gyümölcsök

Legegyszerűbb felhasználása, ha salátákra vagy friss gyümölcsökre locsoljuk.
Lehet készíteni belőle vinaigrettet, hidegen sajtolt olajjal kikeverve, fűszerezve, de magában is megállja a helyét. Gyümölcsös savai gyönyörűen kiemelik az ízeket.
Tipp: Gránátalma balzsamecet, Birs balzsamecet

Húsok

Ha omlós húsra vágyunk, akkor feltétlen tegyünk valamelyik bor- vagy balzsamecetből a húspácba. Pár óra ecetben való pihenés alatt a hús előkészül, így mire sütésre kerül, garantáltan finom omlós és puha hús lesz a végeredmény.
Tipp:Muskotály borecet 

Levesek, főzelékek

Ha a család szereti a savanyított leveseket, mint például egy jó raguleves, csorba leves, bableves, tojásleves vagy valamilyen keleti fűszerezésű ázsiai leves, ha kedvelik a főzelékeket, például tökfőzeléket, lencsefőzeléket, zöldbabfőzeléket, krumplifőzeléket, akkor érdemes kipróbálni a tárkonyos borecetet. Nem kell belőle sok, fűszerként tegyük bele a végén, mely során ételünk kikerekedik, a háttérben meghúzódó savanyú íznek köszönhetően érjük el a tökéletes ízharmóniát.

Sütemények, finomságok

Ha szeret süteményt sütni, és mindenféle finomságokat, krémeket, önteteket, fagylaltot készíteni, akkor mindenképp ajánljuk felfedezésre a balzsamecetek süteményekkel való barátságát. Az ecetek savai kompenzálják az édességet, továbbá tökéletesen kiemelik az ízeket, így például a csoki még csokisabb, a gyümölcs még gyümölcsebb lesz. Tegyünk egy kiskanálnyit a poharas desszertekhez, krémekhez, öntetekhez, csokoládéhoz, vagy pár cseppet a fagylaltra csepegtetve.
Tipp:Áfonya-ibolya balzsamecet, Körte-levendula balzsamecet