8 olaj, ami nem csak egészséges, de finom is!

Szerző:Pakó PálmaDátum:2013. nov. 6.

Megosztás:

A hidegen sajtolt olajok kinyerése mechanikus úton történik, nem éri tápanyagtartalmukat  veszélyeztető hőhatás, valamint kémiai úton sem változtatták meg tulajdonságaikat, így nem kerülhettek bele kemikáliák. Annak érdekében, hogy ezeket a tápanyagtartalmuk teljében lévő olajakat a szervezetünk felhasználhassa, érdemes az ételek főzése/sütése/párolása után alkalmaznunk őket, vagy nyers alapanyagokkal fogyasztanunk. Általában elmondható, hogy a hidegen sajtolt olajak tökéletes kiegészítői a legkülönfélébb salátáknak. Ne féljünk velük kísérletezni! Az alább felsorolt 8 féle olaj pedig nem csak egészséges, de finom is!

8 olaj, ami nem csak egészséges, de finom is!
1. Szőlőmagolaj

A hidegen sajtolt szőlőmagolaj antioxidánsokban rendkívül gazdag, a resveratrol tartalma kiemelkedő, mely elsősorban a keringést és a vér koleszterinszintjét tartja kordában
Kifejezetten ajánlott a megfáradt szemek erősítésére, például ha túl sokat kénytelen szemezni a monitorral. A természetgyógyászatban úgy tartják, napi egy teáskanálnyi szőlőmagolaj hidratáltan tartja a bőrt. Nem csak belsőleg, de külsőleg alkalmazva is gyulladás gátló hatású. Így kozmetikai szerként, vagy azok feldúsítására, sőt masszázsolajként is hasznos. Különösen érett bőr ápolására ajánlják, de a fiatalabbak bőrét is csodálatosan puhává varázsolja, táplálja.
Gasztro tipp: Gyenge, szinte jellegtelen íze miatt gyakorlatilag bármilyen ételhez felhasználhatjuk, salátákhoz mindenképpen. 
 
Nagyon gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, óvja a keringési rendszert, a szívet és az idegrendszert. Omega 3 tartalma hozzásegít a koncentrációs zavarok leküzdéséhez. Igazi gyógyír a száraz, irritált bőrre, kirepedt ajkakra (külsőleg és belsőleg alkalmazva egyaránt). Gombaölő hatású. Linolsav tartalma (~70%) immunrendszerünk megfelelő működését támogatja.
Karakteres ízű, de nagyon kellemes olaj, így gyakorlatilag bármely olyan ételhez ajánlott, melyet meg merünk bolondítani némi dióaromával.
Gasztro tipp: A kisütött palacsintákat kenjük meg vékonyan dióolajjal, majd töltsük meg szilvalekvárral. Használhatjuk még salátákhoz, burgonyához, kisütött húsok ízesítésére.
Szépségápolási tipp: Kirepedezett ajkunkat éjszakára kenjük be vele, tökéletes gyógyír lesz. A dióolaj kiváló és illatos masszázsolajként is. 
 
A, B1, B2 és B6 vitaminban gazdag, kisebb mennyiségben E vitamint is tartalmaz. Omega-9  zsírsav tartalma óvja  érrendszerünket és az immunrendszerünket. Igen magas az olajsav és a linolsav tartalma.  
Kozmetikai felhasználása igen jelentős. Az irritált, érzékeny, száraz bőr hűséges segítője. Csecsemők bőrét is ápolhatjuk vele.
Lágy, édeskés ízével a szárnyas húsokhoz és halakhoz kiválóan illik. Érdemes édes süteményekhez is társítani!
Szépségápolási tipp: Fürdés, szaunázás után masszírozzuk a bőrbe. Ha kedvünk támad, vegyítsük más hidegen sajtolt bőrápoló olajokkal. Például szőlőmagolajjal! 
 
 
Ez az olaj egyszerűen tökéletes. Lévén, hogy szinte alig találhatóak benne telített zsírsavak, ellenben majdnem 90%-ban tartalmaz telítetlen zsírsavakat! (omega-6 , omega-3 zsírsavat és gamma-linolénsavat). Emiatt diéták során nagyon jó hatással lehet a szervezetre. Óvja keringésünket és a gyulladással járó betegségek leküzdésében is sokat segíthet.
Gasztro tipp: Kellemes ízének köszönhetően a margarin és a vaj helyettesítőjeként is fogyaszthatjuk, ezzel könnyen és biztosan beépítve étrendünkbe. 
 
Nagy mennyiségű, egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmaz. A hidegen sajtolt feketebors olaj mintegy 40-szer erősebb a szárított feketeborsnál. Segíti az emésztőrendszer működését, így mulasztva el az idegi eredetű hasmenést, a gyomorégést és enyhít a belek görcsös állapotán. Külsőleg alkalmazva enyhíti az izomfájdalmakat és az izmok merevségét, az ízületi gyulladás okozta és reumatikus fájdalmakat. Mindezek mellett a nemi vágy növelése is szerepel a feketebors olaj jótékony hatásai között.
Gasztro tipp: A legegyszerűbben a szárított feketebors helyett használhatjuk, illetve étkezések közben napi 1 kávéskanállal vegyük magunkhoz. 
 
Egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Gazdag A, D és E vitaminban. Magas füstpontja (~160°C) miatt, alkalmas sütésre-főzésre is, nem ég meg. Íze enyhén édeskés, de egyáltalán nem karakteres. 
Gasztro tipp: Tökéletes kísérője friss salátáknak.
Szépségápolási tipp: Bőrünk ápolására hozzáadhatjuk a testápolókhoz, krémekhez vagy önmagában is bemasszírozhatjuk. 
 
Sokat tehetünk csontjaink egészségéért, ha rendszeresen fogyasztunk mákolajat (napi 1-2 teáskanálnyit), hiszen igen magas foszfor és kálcium tartalma segít védekezni a csontritkulás ellen. Különösen a változó korban lévő nőknél fontos odafigyelni ennek megelőzésére. Mindemellett aminosavakban, többszörösen telítetlen (Omega-3 )zsírsavban, káliumban, magnéziumban és vasban is gazdag.
Gasztro tipp: Álmatlanság, zaklatott idegállapot fennállásakor (ópiát tartalma miatt) körülbelül fél órával lefekvés előtt érdemes fogyasztani a mákolajból.
 
A máj karbantartója. Szilimarint tartalmaz (szilibin, szilidiadin, szilikrisztin), mely antitoxikus hatással van a májsejtekre, valamint elősegíti regenerációjukat, termelődésüket. Bőrbetegségeknél és minden olyan problémánál enyhülést hozhat, amelyet a méreganyagok szervezetben való felhalmozódása okoz.Antioxidáns hatású.
Gasztro tipp: Hosszan tartó gyógyszeres kezelés esetén is ajánlott napi egy teáskanálnyi máriatövismag olaj fogyasztása.